Blog

Home Ditjes & Datjes Schrijven is… De rode loper uitrollen!

Schrijven is… De rode loper uitrollen!

Schrijven is… De rode loper uitrollen!

Schrijven valt niet altijd mee, want overal loert het verhaal van afleiding. Gelukkig zijn er ook mooie en zinvolle vormen van afleiding. Zo heb ik drie weken geleden mogen vrijwilligen in het Groninger Museum tijdens het evenement 'Stap op de loper!'

Bij het evenement 'Stap op de rode loper!' komen VMBO-leerlingen als VIP's op een rode loper naar een locatie. Daar wonen zij samen met hun docenten lezingen en workshops bij van toonaangevende auteurs. Hierdoor komen ze op een laagdrempelige manier in aanraking met de boeken en raken ze met de schrijver in gesprek. Ik geloof erin dat het goed voor de toekomst is om te blijven lezen, vandaar dat dit evenement mij enthousiast maakt.

rode loper bij Groninger Museum
Rode loper bij het Groninger Museum, foto: Ingrid de Vries
Ik mag vrijwilligen in het Groninger Museum, waar de rode loper al uitgerold is. Mijn taak is om schrijfster Daniëlle Bakhuis naar de Modezaal van het museum te begeleiden. Ook moet ik streng de tijden bewaken, want het rooster van de leerlingen is vrij strak: er is niet zoveel tijd voor de groepen om naar een andere locatie te gaan.

Op zich is mijn taak niet moeilijk (ikzelf houd mij precies tot op de laatste seconde nauwkeurig aan deadlines), maar na de lezingen van Daniëlle krijg ik soms de indruk dat ik de leerlingen nog niet zijn uitgeluisterd.

Ik vind het bewonderenswaardig hoe de deelnemende schrijvers de aandacht van de leerlingen weten vast te houden. Ik heb veel interessante anekdotes gehoord en daarnaast vind ik de lezingen ook als aanstormend schrijver (ahum) inspirerend. Schrijven blijkt vooral een kwestie van 'blijven doorgaan', dwars door alle afleiding heen.
"De jeugd heeft de toekomst," zeggen ze. Ik wil daaraan toevoegen: "lezen heeft de toekomst."
Ook de passages uit het boek van Daniëlle Bakhuis Zes seconden zetten aan tot nadenken. Hoe ga je om met (groeps)druk? Hoe ver ga jij voor geld? Zomaar twee vragen, waarmee jongeren en volwassenen op hun eigen manier bezig kunnen zijn. Voor nu en de toekomst.

Archief