Blog

Home Ditjes & Datjes Chaos in de orde

Chaos in de orde

Chaos in de orde

Het begrip 'orde in de chaos' begrijp ik nooit. Iets is 'orde' of iets is 'chaos'. Voor mij geldt meestal het laatste. Chaos dus. Zeker nu.

Want nu is het bijna Kerst, moet ik nog wat werk afronden voor het einde van het jaar, opruimen, mensen opzoeken (veel te lang geleden), iets creatiefs doen, opnieuw mijn DigiD aanvragen, belastingpapieren sorteren, post versturen, mijn oude telefoon opzoeken omdat het anders onmogelijk wordt om mijn nieuwe DigiD te activeren en terwijl ik dit alles aan het typen ben, zoek ik ondertussen voor een collega ook nog een plaatje op van een roze föhn. En heb ik zonet de langste Ditjes & Datjes-zin geschreven uit de geschiedenis van IngriddeVries.com.

Pft. Nou, dat dus.

Verder ben ik heel gestructureerd. Dat ik soms dagenlang mijn telefoon (de telefoon waarop ik dus bereikbaar hoor te zijn) per ongeluk in de vliegtuigmodus zet, zorgt overigens ook voor een stuk minder drukte. Dat is totaal niet praktisch, maar eigenlijk best rustig. Je mist namelijk veel minder dan je denkt als je even niet bereikbaar bent. Minder nare nieuwsberichten, minder berichtjes waar je wat mee moet en iets minder vaak het hoofd in een scherm. Ik kan het aanraden.

Want tja, die Nederlandse politiek… Ik denk bijvoorbeeld aan wat er misgaat met de schade-afhandeling van de gaswinning… Of aan al die mensen die ten onrechte zijn aangemerkt als fraudeur door de Belastingdienst… Verhalen over kinderen die niet de juiste zorg krijgen… Milieurampen en actiegroepen die lijnrecht tegenover elkaar staan…

Hier gaat het goed. Toch kan ik over al deze zorgen, en nog veel meer, ontzettend veel blogs schrijven. Dat zou niet gepast zijn in deze tijd van 'vrede op aarde'. De moeilijke berichten blijven rondzingen in mijn hoofd; bijna hardnekkiger dan het aanstekelijke nummer Ik ben een Kerstbal van Bert en Ernie. Het voelt zo machteloos om het nieuws te volgen; eigenlijk weet ik niet wat ik daarmee aanmoet.

Wij zijn een Kerstbal.

Daarom houd ik mij met andere dingen bezig: de dagelijkse ditjes en datjes, schrijven over mooie theaterprojecten, nadenken over reizen én ervoor zorgen dat Ik ben een Kerstbal in de Top 2000 belandt. Want wat is er nou onschuldiger dan Ernie die zingt over het kijken in een kerstbal en dat je gezicht op zo'n bal gaat lijken?


Vandaag wordt de Top 2000 bekendgemaakt. Ik durf niet te kijken of Ik ben een Kerstbal erin staat. Ik geloof liever dat dit mogelijk zou kunnen zijn. Ik zie voor mij dat de hele wereld in een kerstbal tuurt en dat we tegen elkaar zeggen: "Jouw gezicht lijkt op een mandarijntje". Daarna barst iedereen in lachen uit. Alles opgelost. Wereldvrede. Op die manier ontstaat er daadwerkelijk orde in de chaos. Dat hebben we nodig. Zeker nu.

Archief