Blog

Home Ditjes & Datjes 48 uurs-projecten… Tegen al uw herfstdips…

48 uurs-projecten… Tegen al uw herfstdips…

48 uurs-projecten… Tegen al uw herfstdips…

De herfst. Een prachtig seizoen. Mits het mooi weer blijft en het niet te hard waait. Weinig volwassenen hebben tijdens de herfst een alibi om ongestoord gek te doen. Tenzij je mee mag doen aan een 48-uurs project. Rennend door de bosjes voor de film 'kaalslag'. Of binnen twee dagen naar een voorstelling toewerken bij het Grand Theatre.

Vorig maand heb ik meegedaan aan een 48-uurs filmproject, waarbij de korte film Kaalslag ontstond. Ik maakte foto's van de set en stond voortdurend met zo'n klapper in de hand om scènes mee af te klepperen. Er was veel tijdsdruk, maar wat ik fijn vond: het was gezellig en als groep hadden we die dag ontzettend veel plezier. Want tja: wanneer kun je nou als volwassene lekker door de bossen rennen en in het openbaar een absurdistisch plan uitvoeren? Bijna nooit. Daarom was ik ook zo blij met het maken van 'Kaalslag'. Het bood een alibi om ongestoord gek te mogen doen.

In het Grand Theatre heb ik meegedaan aan 'Migration Meet-up', een project waarbij Groningers en migranten elkaar ontmoeten. Een serieus project met een bijzonder element: het is namelijk de bedoeling om binnen twee dagen (!) naar een voorstelling toe te werken: we starten op zaterdag en op zondagavond mag het publiek komen kijken. Over tijdsdruk gesproken… Dan moeten we ook nog veel dansen tijdens dat weekend, wat over het algemeen niet echt mijn specialiteit is. Ik ben dan ook erg blij met het motto dat door de makers wordt gebruikt.
Een van de spelregels is: fouten bestaan niet. Als je wat anders doet dan de rest, is dat een variatie en variaties moet je koesteren. Kortom: ik varieer als een malle.
Om elkaar wat beter te leren kennen, doen we allerlei naamspelletjes en oefeningen waarbij we op onze medespelers moeten vertrouwen. Bij een van deze opdrachten is de speelvloer een grote wereldkaart en wandel je naar een land of werelddeel waar je naartoe wil. Ik ren meteen naar Zuidoost-Azië.

Grand Theatre
Grand Theatre, foto: Ingrid de Vries
Als ik langer hierover nadenk, is het eigenlijk een luxe-probleem om een verre vakantiebestemming te missen. Zeker als je je bedenkt wat de meeste vluchtelingen meemaken; zij moeten daadwerkelijk alles achterlaten. Niet alleen kleding of bezittingen waaraan ze gehecht zijn, maar ook het land waar hun wortels liggen: het klimaat, de geuren, hoe een plek is ingedeeld... Het achterlaten van een thuis.

Door te moeten vluchten laat je volgens mij ook een stuk van jezelf achter. Als ik op reis ga, heb ik het gevoel dat ik een klein stukje van mezelf in sommige landen achterlaat, maar ik heb altijd een thuis waar ik terug kan komen en dat is Groningen.
Met alle bizarre ontwikkelingen in de wereld is het een voorrecht om te kunnen zeggen dat je een thuis hebt.
Hoe maf ik zelf soms ook mag doen: feit is dat de wereld om mij heen nog veel verwarrender is en dat er vreselijke dingen kunnen gebeuren. Wanneer vluchtelingen in het veilige Nederland terechtkomen, wordt er door sommige mensen gezegd dat het 'gelukzoekers' zijn. Ik heb dat altijd bizar gevonden: hoe kun je nou een gelukzoeker zijn als je alles hebt moeten achterlaten? Hoe kun je zoiets zeggen tegen een medemens, terwijl je zelf lekker warm en veilig – met de keuze tussen wel of geen rolluiken voor de ramen – in huis kunt blijven zitten?
Het toewerken naar een voorstelling is een spannend en boeiend proces...
In afzonderlijke groepjes gaan we bepalen wat we het publiek willen laten zien. Het blijkt dat iedereen van mijn groepje zich opwerpt als regisseur (ik ook, sorry) en ook nog een andere visie heeft op de inhoud. Hierdoor duurt het lang om beslissingen te nemen over wat we nou precies gaan doen. Uiteindelijk ontstaat er een korte act waar we allemaal achter staan en waar we als groep trots op zijn. Net op tijd: de eerste bezoekers druppelen binnen. De voorstelling is kort maar gevarieerd. Gelukkig reageren de toeschouwers enthousiast op de dingen die op het podium gebeuren: een fijne ervaring.

Ondanks dat 48-uurs projecten nogal intensief zijn, kan ik deze ontzettend aanbevelen. Het maakt volgens mij niet echt uit voor welke discipline (film, theater, schrijven of toch wat anders) je zo'n project onderneemt. Het is een toffe manier om nieuwe mensen te leren kennen. Bovendien kun je naar hartenlust fouten maken variëren en vooral: lekker gek doen, zonder dat de mensen om je heen dat gek vinden. Geweldig dat dit in Groningen mogelijk is.

Archief