Selecteer een pagina

ditje150zoutEen paar weken geleden was ik op vakantie in Italië. Niet al te ver van de prachtige stad Florence. Omdat ik van tevoren bedacht dat alles in de handbagage moest passen, was er weinig ruimte om souvenirs mee te nemen. Jammer? Dat valt wel mee. De Nederlandse supermarkt blijkt ook allerlei Italiaanse producten te verkopen. Toch vind ik dit geval een beetje vreemd…

Het potje Himalaya zout ligt er al een tijdje. Pas vandaag is mij iets vreemds opgevallen nadat ik twee eitjes heb gekookt: voor René en voor mezelf. René pakt het zout en merkt op: “He, de Italiaanse vlag staat erop!” Op een verpakking voor Himalaya zout? Nu hebben wij tijdens onze vakantie wel bergen gezien, maar om nou te zeggen dat we door de Himalaya hebben gereisd? Dat zou stoer zijn. Als ik aan de Himalaya denk, dan denk ik aan Nepal; dat land lijkt mij prachtig, maar een avontuurlijke onderneming.

Koude eieren

“Geproduceerd in Florence,” zegt het potje. Het laat mij niet los. Onze eieren beginnen af te koelen. Eigenlijk moeten we zo naar buiten, het is prachtig weer. Zou Google het geheim van het zout weten te ontrafelen? De website van de Albert Heijn geeft iets meer informatie: “Handig & mooi voor op tafel”. Het woord ‘Pakistan’ triggert mij. Daar wordt het zout blijkbaar gewonnen.

Op www.ah.nl roept het potje zout nog meer vragen op...

Op www.ah.nl roept het potje zout nog meer vragen op…

Nu ben ik niet zo goed in aardrijkskunde, ik moet opzoeken waar de Himalaya precies ligt. Blijkbaar ook in Pakistan. Ik lees verder. In het noordoosten van Pakistan, is een grote zoutmijn: de Khewra Salt Mines. Over de afstand t.o.v. de Himalaya verschillen de meningen. Op de ene website lees ik dat de mijn zich aan de voet van de Himalaya bevindt, op een andere website praten ze over een afstand van ruim 300 km. Hoe dan ook: het komt op mij over dat de zoutmijn ver weg is van het gebergte.

Toerisme in Khewra

Volgens Google Maps ziet het er in Khewra best toeristisch uit.

Volgens Google Maps ziet het er in Khewra best toeristisch uit.

De zoutmijn zelf blijkt een enorme toeristische trekpleister te zijn. Er zijn zoutwaterbronnen en er is een moskee die uit gekleurde zoutstenen bestaat. In die zin zou Khewra een goede vakantiebestemming kunnen zijn. Toch snap ik er nog steeds niks van. Himalaya zout komt feitelijk niet uit de Himalaya, maar wordt in Pakistan gewonnen. Vervolgens wordt het helemaal naar Italië gebracht. Omdat alleen de mensen in Florence het zout kunnen verpakken? Wat een enorme reis. En dan te bedenken dat er in Nederland ook zout wordt gewonnen. Dat zout zal voor de gezondheid en hoeveelheid mineralen echt niet uitmaken, denk ik. Alleen mis je dan natuurlijk wel dat roze kleurtje dat ‘zo mooi op tafel’ staat…

Ik doe een snufje Italiaans ‘Himalaya zout’ op mijn koude ei. En bedenk dat het tijd wordt om alle supermarkt-marketing met een korreltje zout te nemen. Hap-slik-weg.