Selecteer een pagina

4 juni staat knalrood in mijn agenda als De Dag waarop heel Groningen mag lunchen in de bibliotheek. Al wekenlang proef ik in gedachten alle Europese hapjes die op tafel zullen staan: wordt het Spanakopita, Chateaubriand, Karjalanpiirakka of Kaasblokjes met een Europees vlaggetje? Maar voordat ik al dat lekkers tot me kan nemen, moet er eerst gestemd worden. O jee.

De toekomst van Europa voor de komende vijf jaar ligt in mijn hand; een goede reden om een puntenslijper mee te nemen voor het geval dat mijn rode potlood breekt op het Moment Suprême. Het inkleuren van het juiste vakje is immers een plechtig moment, al weet ik nog niet welk vakje het gaat worden. Dat komt doordat ik het idee heb dat geen enkele partij zich bezighoudt met datgene wat mij écht zorgen baart: ik mis het Europese gevoel, de eenheid. Er zijn teveel verschillen tussen Europese landen onderling.

Wat ik mij bijvoorbeeld afvraag: Waarom is er geen Europese standaard voor toiletten? Hoe kan het dat de etenstijden niet centraal zijn geregeld? Mag een Nederlander aanspraak maken op een siësta? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ieder land een eerlijke kans krijgt om het Songfestival te winnen? Dat zijn allemaal aspecten die ik niet terugvind in de stemwijzer.

Gelukkig heb ik ook een oplossing voor Europa: maak gebruik van de positieve punten per land en regel dat iedere Europeaan daarvan profiteert. Het zou een enorme verbetering zijn wanneer Spanjaarden niet tot 21.30 op hun maaltijd hoeven te wachten, dat Nederland zonder schaamte mag deelnemen aan liedjeswedstrijden en dat je in Frankrijk niet meer afhankelijk hoeft te zijn van een gat in de grond als toilet. Als we dit alles ook nog kunnen combineren met een gezellige lunch voor alle Europeanen, dan voorspel ik: binnen vijf jaar wereldvrede! Het begint op 4 juni in Groningen.