Selecteer een pagina

Precies een maand geleden klonk de stem van David Bowie in mijn oor. Ik bezocht toen de tentoonstelling ‘David Bowie is’ in het Groninger Museum. Ik luister te weinig naar zijn muziek om een echte fan te zijn. Toch ben ik onder de indruk geraakt: vanaf het moment waarop ik de audio headset op mijn hoofd kreeg, tot de indrukwekkende afsluiting.

Er was van alles te horen en te zien: films, foto’s, grote projecties, geluidsopnames, kostuums, handgeschreven briefjes… Ik dacht toen: wat heeft David Bowie toch veel verschillende talenten. Zo had hij de kracht om te veranderen en daarbij patronen te doorbreken; zowel qua muziekstijl als persoon. Vooral dat laatste getuigt van moed. Zeker wanneer je succesvol bent in een bepaalde rol (bijvoorbeeld als Ziggy Stardust) en iedereen van je verwacht dat je dit blijft doen.

Lange tijd heb ik bij een rij televisies gestaan waar o.a. de videoclip Blackstar werd getoond. Een aantal dagen daarvoor werd deze clip besproken in De Wereld Draait Door. Waar het precies over ging, bleef voor iedere deskundige onduidelijk. In het museum deed ik een poging om de betekenis zelf te ontdekken: sommige beelden vond ik angstaanjagend, maar vooral ongrijpbaar. Verband om het hoofd en knopen als ogen… Een meisje met een dierenstaart… Major Tom? Draaide het allemaal om de dood? Het lukte mij niet om de echte betekenis te ontdekken.

Ik heb alle tijd kunnen nemen om te kijken, te luisteren en de creaties van David Bowie op mij in te laten werken. Dat was een mooie en unieke ervaring, maar het voelde ook intiem. Té intiem bijna. Alsof ik soms stiekem een dagboek aan het lezen was. Het dagboek van een artiest die op dat moment vol in het leven leek te staan en hard bezig was met het uitbrengen van een nieuw album.

Een maand later kijk ik naar De Wereld Draait Door, waar zijn muziek opnieuw wordt besproken. Deze keer met de verdrietige waarheid van nu. De ware context van Blackstar lijkt iedereen opeens te begrijpen. Eerlijk gezegd ben ik er zelf niet zeker van of ik de muzikaliteit van het album kan doorgronden. Of dat ik écht weet hoe David Bowie als persoon was. Het was bijzonder om in het museum een kijkje te mogen nemen in zijn wereld. Ik denk dat ónze wereld hem gaat missen.